Güneşin Fayda ve Zararları

Güneşin Fayda ve Zararları

Güneş ışınları hava ve su gibi yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biridir. Güneş ışınlarının etkisi ile deride sağlıklı kemikleşme için gerekli olan D vitamini sentezi gerçekleşmektedir. Sedef hastalığı, ergenlik sivilceleri gibi bazı hastalıklarda da iyileştirici etkileri bilinmektedir. Yine UV ışınlarının psikolojik açıdan olumlu etkiler sağladığı da bilinen gerçekler arasındadır.
 
  Ancak günümüzde en sık rastlanılan kanser tipinin deri kanserleri olması ve deri kanserlerinin de en sık sebebinin UV ışınları olması nedeniyle yeterli korunmanın mutlak yerine getirilmesi gerekmektedir. Güneş ışığından yeterince korunulmadığı taktirde karşılaşılması muhtemel tehlikeler güneş yanıkları, lekelenmeler, fotoyaşlanma denilen cilt değişiklikleri, gözlerde katarakt oluşumu ve en önemlisi de deri kanseri gelişimi olmaktadır. Güneşin ülkemize oldukça cömert davrandığını dikkate aldığımızda korunmanın önemi daha da açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
 
   Yeryüzüne ulaşan ve solar ışınların sadece %5 ini UV ışınları oluşturmaktadır. Bunun da %95 i UVA %5 i, de UVB ışınlarından oluşmaktadır. Stratosferdeki ozon tabakası UVC yi tamamen UVB yi kısmen bloke ederken UVA nın tamamı yeryüzüne ulaşmaktadır . UV`nin karsinojenik etkisi 290-400 nm dalga boylarında ortaya çıkmaktadır.  Ozon tabakasının zarar görmesinden sorumlu kimyasal ajanlar. aerosol sprey ve donduruculardan çıkan bulunan KLOROFLOROKARBON grubu gazlardır. Ozon tabakasının zarar görmesi ile süzücü etki azaldığından yeryüzüne daha fazla zararlı ışın gelmeye başlamıştır. 1992 yılında Norveçte yapılan bir çalışmada ozon tabakasının %10  hasar görmesiyle her iki cinstede SHK insidansının %16 ila 18 oranında artacağı bildirilmektedir.
 
   Karlı yüzeyler UV ışınlarının %80-90 ını yansıtırken, kumlu yüzeylerde bu oran %20 dir.
Deri kanserlerine genellikle açık renk gözlü açık renk deri yapısına sahip ırklarda daha sık rastlanır.Türkler genellikle buğday tenli, koyu renk gözlü, koyu renk saçlı olduklarından deri kanserleri konusunda kısmen şanslı sayılabilirler.Ancak açık derili ve gözlü insanlarda oldukça fazladır.