Güneşten Koruyucular ve Özellikleri

Güneşten Koruyucular ve Özellikleri

Kimyasal ve fiziksel olarak 2 gruba ayrılır. Koruyucunun gücü kısaca SPF olarak bilinen güneşe karşı koruma faktörü ile ölçülmektedir. Bu değer koruyucunun sadece UVB ışınlarına karşı koruma gücünü gösterir. Dolayısıyla SPF değeri 100 dahi olsa bu %100 UV koruyuculuğu anlamına gelmemektedir. Yani kısmi bir koruyuculuk sözkonusudur. Bu değerin en az 15 veya 20 olması gerekmektedir.Güneşten koruyucular genelde UVB ye karşı olup UVA nın tamamına etkili değildir.
 
Yapılan yanlışlardan biri de nasıl olsa koruyucu kullanıyorum deyip kendimizi güneşe bırakma yanlışıdır. Çünki hiçbiri %100 koruyucu değil.

Öyleyse;
  1. Yaz aylarında saat 10 ve 16 arasında mümkün olduğunca güneşten korunmalı,
  2.  Uygun giysiler tercih etmeli, geniş kenarlı şapkalar kullanmalı, gözlerimizi katarakt riskine karşı korumak için uygun filtreli kaliteli güneş gözlükleri kullanmalıyız.Sıkı dokunmuş, kalın, koyu renkli giysiler daha koruyucudur.Ayrıca giysilerle korunma koruyucu ürünlerle korunmadan daha pratik ve daha ekonomiktir.Yine bazı ülkelerde giysilerde güneşten koruyuculuğu belirten özel etiketler kullanılmaktadır-(UPF-ultraviyole protection factör.).Son yıllarda deterjan ve yumuşatıcılar içerisine UV koruyucu Titanyum dioksit gibi bazı ajanlar da eklenmektedir. Deri kanserinin en fazla görüldüğü ülke olan Avustr.da koruyucu giysi pazarı koruyucu ürün pazarından çok daha büyüktür. Yine polyester-pamuk karışımı giysiler sadece pamuk olanlara göre daha koruyucu özelliktedir. Korunmada en öe-neml,i faktör güneşten uzak durma ve giysi faktörü ve son olarak da koruyucu ürün kullanımıdır.
  3. Güneş koruyucuları güneşe çıkmadan yarım saat önce sürmeliyiz. 2 saatte bir tekrarlamalı, terleme ve denize girip çıktıktan sonra tekrarlamalıyız.
  4. Koruyucuların %100 koruyucu olmadığını bilmeli ve güneş altında kalış süremizi hiçbir zaman gereğinden fazla uzatmamalıyız.
Ömür boyu maruz kalınan UV ışınlarının %80 ine 18 yaşına kadar olan dönemde maruz kaldığımız düşünülürse çocukların korunmasının ne kadar önemli olduğu da anlaşılabilir.
 
Çocuklarda koruyucu kullanımı:Bebek derisi hassas olduğundan 6 aydan önce koruyucu kullnılmasını önermiyoruz. 6 aylıkdan sonraki dönemde de mutlaka giysi, şapka, gözlük faktörünü göz önünde bulundurmalı koruyucu olarak da çinko oksit gibi fiziksel koruyucuları tercih etmeliyiz. Yine sistemik emlim riski nedeniyle kimyasal koruyucuların 2 yaşın altında kullanılmaması gerekir. Cildi yağlı olanlarda losyon veya jel kuru olanlarda ise krem formları tercih edilmelidir.